به گزارش راهبرد معاصر؛ اعلام نتایج کنکور ارشد از طریق سازمان سنجش آموزش کشور انجام می شود و برای هر کدام از داوطلبان کارنامه ای را صادر می کند که رتبه اصلی در کارنامه کنکور ارشد نیز مشخص می شود. بیشتر داوطلبانی که برای بار اول در آزمون کارشناسی ارشد شرکت می کنند اطلاعات چندانی از کارنامه اولیه ندارند و ممکن است رتبه اصلی در کارنامه کنکور ارشد را نیز نتوانند مشخص کنند. برای کسب اطلاعات کافی در این خصوص با راهبرد معاصر همراه باشید.
تفسیر کارنامه برای انتخاب رشته اهمیت بسیار زیادی دارد و بدون اطلاع از تمام جزئیات ، نمی توان یک انتخاب رشته نتیجه بخش را انجام داد. در ادامه این خبر به تفسیر قسمت های مختلف کارنامه ارشد می پردازیم.
نتایج آزمون کارشناسی ارشد معمولا در خرداد ماه توسط سازمان سنجش آموزش کشور اعلام می شود و داوطلبان متقاضی تحصیل در هریک از دانشگاه های روزانه ، نوبت دوم ، غیرانتفاعی ، پیام نور ، آزاد و … بایستی با توجه به مندرجات این کارنامه برای انتخاب رشته خود اقدام نمایند. در ادامه مراحل دسترسی به نتایج اولیه آزمون کارشناسی ارشد را مشاهده می کنید.
وارد شدن به سایت سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی sanjesh.org
انتخاب گزینه “کارشناسی ارشد” از منوی تعبیه شده در سمت راست سایت
کلیک بر روی لینک “کارنامه اولیه آزمون تحصیلات تکمیلی (دوره های کارشناسی ارشد ناپیوسته)”
انتخاب گزینه “ورود به سیستم” در صفحه ایجاد شده
حال با استفاده از یکی از روش های زیر می توانید کارنامه خود را دریافت نمایید :
شماره پرونده + کدپیگیری ثبت نام
شماره پرونده + کدملی + سال تولد
همان طور که مشاهده می کنید ، بدون اطلاع از شماره پرونده ، امکان دریافت کارنامه خود را نخواهید داشت. چنان چه اطلاعات ثبت نامی خود را فراموش کرده اید ، می توانید با کسب آگاهی نسبت به نحوه ثبت درخواست در سازمان سنجش از طریق سیستم پاسخگویی آن ها را بازیابی کنید.
به طور کلی ، کارنامه اولیه ای که برای هر داوطلب صادر می شود شامل 2 قسمت می باشد:
1. مشخصات ثبت نامی
2. اطلاعات رشته امتحانی اول
نمونه ای از کارنامه صادر شده در سال 98 را در ادامه مشاهده می کنید که قصد داریم بخش های مختلف آن را شرح دهیم.
مشخصات ثبت نامی داوطلب
قسمت اول کارنامه کنکور کارشناسی ارشد به مشخصات ثبت نامی شما اختصاص یافته است و شامل اطلاعاتی همچون نام و نام خانوادگی ، سال تولد ، شماره شناسنامه ، شماره پرونده ، جنس ، سهمیه ثبت نامی ، ارگان سهمیه ، نام رشته تحصیلی ، موسسه فارغ التحصیلی ، معدل کاردانی ، معدل کارشناسی ، ماه و سال فراغت از تحصیل می باشد.
این قسمت از کارنامه را با دقت بررسی کنید تا هیچ یک از اطلاعات مندرج با اطلاعات واقعی شما تفاوتی نداشته باشد. در غیر این صورت حتما جهت اصلاح این اطلاعات از طریق سایت سازمان سنجش و آموزش کشور اقدام نمایید.
اطلاعات رشته امتحانی
قسمت دوم کارنامه کارشناسی ارشد به اطلاعات رشته امتحانی اختصاص یافته است. در این قسمت به شماره داوطلبی ، علاقه مندی به تحصیل در رشته های پیام نور و غیرانتفاعی ، وضعیت مجاز به انتخاب رشته ، معدل موثر ، کد و نام رشته امتحانی اول ، نمرات اکتسابی در آزمون ( به تفکیک هر درس ) ، کد ضریب ، نمره کل ، رتبه در سهمیه ، رتبه بدون سهمیه و … پرداخته شده است که در ادامه مطلب به تفکیک ، هر یک از آن ها را توضیح می دهیم.
علاقه مند پیام نور و غیرانتفاعی : چنان چه هنگام ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد سراسری علاقه مندی خود را جهت ادامه تحصیل در رشته های دانشگاه پیام نور و غیرانتفاعی اعلام کرده باشید ، در مقابل این عبارت ، کلمه «بلی» و در غیر این صورت کلمه «خیر» درج خواهد شد.
نکته مهم این است که اگر شما در هنگام نام نویسی در رشته های پیام نور و غیرانتفاعی ثبت نام نکرده باشید ولی حداقل رتبه لازم جهت انتخاب رشته این دانشگاه ها را کسب کرده باشید ، پس از اعلام نتایج فرصت خواهید داشت با خرید کارت اعتباری در انتخاب رشته این دانشگاه ها نیز شرکت کنید.
وضعیت انتخاب رشته داوطلب : چنان چه شما رتبه و تراز لازم جهت ثبت نام در رشته های کارشناسی ارشد 98 را کسب کرده باشید در مقابل این عبارت کلمه «مجاز» و در غیر این صورت کلمه «غیر مجاز» درج می گردد.
معدل موثر : اگر رتبه شما خیلی خوب باشد ، میزان تاثیر معدل موثر بر روی آن زیاد نیست. به عبارت دیگر اگر معدل بالایی دارید تاثیر آن بر روی رتبه شما ، مثبت است ولی اگر معدل پایینی دارید چندان نگران نباشید زیرا میزان تاثیر گذاری آن بر روی رتبه شما ، زیاد نمی باشد.
نمرات اکتسابی : در این قسمت نام دروس امتحانی را به همراه نمره ای که کسب کرده اید به تفکیک هر یک از دروس نوشته می شود. لازم به ذکر است که نمرات در این قسمت به درصد بیان می شود و اگر سوالات درسی را پاسخ نداده باشید ، عبارت “سفید” در مقابل آن درس درج می شود.
در پایین صفحه ، جدولی را با عنوان “وضعیت داوطلب در هر کد ضریب” مشاهده می کنید که جزئیات مربوط به قبولی داوطلب را بیان می کند.
کد ضریب : گرایش هایی که ضریب دروس امتحانی آن ها یکسان است در یک کد ضریب مشترک قرار می گیرند (در واقع این کد مشخص کننده گرایش های مختلف مجموعه امتحانی است). یک نکته بسیار مهم این است که شما باید بر اساس رتبه کسب شده در هر کد ضریب انتخاب رشته نمایید. برای اطلاع از گرایش های امتحانی و ضرایب آن ها باید دفترچه انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد 98 گروه آزمایشی خود را بررسی نمایید.
نمره کل : این نمره بر اساس ضرایب دروس در هر گرایش و از تاثیر 80 درصد نمره علمی و 20 درصد معدل موثر داوطلب محاسبه می شود. هر چه تراز بالاتر باشد ، احتمال بیشتری برای قبولی در کد رشته های مرتبط وجود دارد.
رتبه داوطلب در سهمیه : در این قسمت رتبه شما را با داوطلبان دارای سهمیه یکسان با شما مقایسه می کنند. هنگام انتخاب رشته بیشتر به این رتبه توجه کنید.
رتبه داوطلب بدون سهمیه : در این قسمت رتبه شما بدون در نظر گرفتن سهمیه ثبت نامی محاسبه و درج شده است.
آخرین رتبه مجاز در سهمیه در دوره های روزانه و نوبت دوم : در این قسمت رتبه آخرین فرد قبولی در دوره های روزانه و شبانه که سهمیه ای مشابه با شما دارد ، مشخص می شود.
نتیجه در دوره های روزانه و نوبت دوم : چنان چه در این بخش ، کلمه «مجاز» ذکر شده باشد یعنی با توجه به رتبه ای که کسب کرده اید مجاز به انتخاب رشته ارشد دوره های روزانه و شبانه می باشید. در غیر این صورت کلمه «غیر مجاز» درج می گردد.
رتبه داوطلب در سهمیه در سایر دوره ها و دانشگاه آزاد اسلامی : این قسمت رتبه شما در سهمیه ای که به شما تعلق می گیرد و در میان علاقه مندان به شرکت در انتخاب رشته دوره های ، پیام نور ، غیرانتفاعی ، پردیس خودگردان و دانشگاه آزاد را بیان می کند.
آخرین رتبه مجاز در سهمیه در سایر دوره ها و دانشگاه آزاد اسلامی : رتبه آخرین فرد مجاز در رشته های تحصیلی سایر دوره ها و دانشگاه آزاد با سهمیه مشابه شما ، در این قسمت درج می گردد.
نتیجه در سایر دوره ها و دانشگاه آزاد اسلامی : در این قسمت نیز اگر کلمه «مجاز» درج شده باشد یعنی شما مجاز به انتخاب رشته دانشگاه های پیام نور ، غیرانتفاعی ، پردیس خودگردان و آزاد شده اید. در غیر این صورت کلمه «غیر مجاز» را مشاهده خواهید کرد.
کد دسترسی انتخاب رشته دانشگاه آزاد : در صورتی که برای انتخاب رشته ارشد آزاد مجاز شده باشید ، یک کد 7رقمی در انتهای کارنامه درج خواهد شد که باید در سایت انتخاب رشته ارشد آزاد 99 به نشانی azmoon.org وارد کنید تا بتوانید وارد سامانه مربوطه شوید.
اگر در یکی از رشته های شناور نیز ثبت نام نموده اید ، تمام اطلاعات آن مطابق با موارد بالا در قسمتی با عنوان “اطلاعات رشته امتحانی دوم” نیز درج خواهد شد. لازم به ذکر است که فرآیند انتخاب رشته برای رشته شناور و اصلی در قالب یک فرم انتخاب رشته مشترک انجام می گیرد و مجزا از هم نمی باشد.
پس از اعلام نتایج اولیه کنکور کارشناسی ارشد ، مسیر دانشگاه آزاد از سایر دانشگاه ها جدا می شود. در واقع انتخاب رشته تمام دانشگاه ها در سایت sanjesh.org و انتخاب رشته دانشگاه آزاد در سایت azmoon.org انجام می گردد.
نحوه محاسبه تراز: برای محاسبه تراز با توجه به ضرایب هر درس طبق دفترچه سازمان سنجش میانگین درصد داوطلب در هر گرایش از مجموعه امتحانی محاسبه شده و سپس بر اساس آن و با استفاده از فرمول زیر تراز داوطلب محاسبه می شود {معدل تاثیر 20 درصدی خواهد داشت در ازمون}.
معدل موثر در فرمول محاسبه تراز: بعد از وارد کردن معدلتان در سیستم سازمان سنجش و دیدن فرمول بالا شاید این سوال به ذهنتان برسد که معدل معیار درستی نیست و از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر کیفیت و سطح آموزشی متفاوت هست و شیوه های نمره دهی فرق دارد. بر این اساس برای اینکه یک ترازبندی مقدماتی در نمرات معدل داوطلب ها انجام شود، معدلی به نام (معدل موثر) در کارنامه نهایی (بعد از آزمون) هم وجود دارد که بر اساس دانشگاه مقطع کارشناسی و ضریبی که به معدل اصلی داوطلب میخورد به وجود می آید و این باعث تفاوت بین دانشجویان در رتبه ها میشود. هر دانشگاهی ضریب خاص خودش را دارد؛ مثلا فرض کنید دانشگاه تهران و شریف ضریب 1.09 هست و دانشگاه خواجه نصیر 1.05 هست و دانشگاه آزاد و پیام نور و ... ضریب 1.005 هستند این یعنی: اگر معدل واقعی فردی رو 15 در نظر بگیرید (معدلی که وارد سیستم سازمان سنجش کرده هنگام ثبت نام) برای فارغ التحصیل شریف و تهران معدل موثرش (در هنگام منتشر شدن کارنامه و رتبه) حدود 16 و خواجه نصیر 15.5 وبرای دانشجوی دانشگاه آزاد و پیام نور و غیر انتفاعی حدود 15.05 خواهد بود که این معدل باعث تغییر رتبه فرد شده است. شدت تاثیر گذاری این معدل موثر اگر نمره امتحان داوطلب خوب باشد خیلی زیاد نیست و این طور نیست که مثلا یک داوطلب با معدل 13 رتبه 20 خودش را با 100 عوض کند. معدل پایین 13 نهایتا رتبه داوطلب را از 20 به 27 تغییر می دهد. پس اگر معدل بالایی دارید که چه بهتر و قطعا روی رتبه تان تاثیر مثبت دارد (ولو کم) و اگر معدل پایینی دارید اصلا نگران نباشید چون شدت تاثیر گذاری آن خیلی زیاد نیست.